Politička paraliza iskazana u formatu dopunjavanja rečenica

English

Posljednji val ekstremnog oružanog nasilja u SAD je doveo do toga da u javnost dospjelo nekoliko izuzetno kvalitetnih izvještaja i refleksija o američkom društvu, kao i o očitoj nemoći politike – na svim nivoima – da učini bilo šta u smislu razvoja politika od strane moralnog vođstva kako bi se pristupilo ovom jedinstveno američkom užasu.

Jedno od takvih promišljanja može se naći ovdje, gdje autor Alex Kingsbury nudi šablon za sačinjavanje izvještaja za štampu u formi obrasca za popunjavanje, čime se snažno skreće pažnja na ponavljajujuću prirodu i svojevrsnu redovnost ove pojave i posljedičnog dramatičnog ciklusa u SAD. Kroz ovo nam se pokazuje ponavljanje, konstantnost i gotovo prihvaćena nesposobnost izabranih lidera da učine bilo šta, čak da se pretvaraju da žele da riješe problem.

Ovo me navelo da razmislim o sličnoj paralizi na ovoj strani Atlantika, naročito tokom proteklih par godina, u terminima politike i reformi u Bosni i Hercegovini, kao i da se osvrnem na uticaj na demokratsko samopouzdanje u društvima u kojima je socijalni cinizam postao dominantan i u kojima su građani izgubili vjeru da vlasti rade na postizanju kolektivnih dobrobiti.

===

Posljednja posjeta Bosni i Hercegovini predstavnika EU, _________________, okončana je juče, nakon neuspjelih pregovora i uzavrelih iznošenja uslova tokom večere u restoranu __________________.

Američki, ___________ i ______________ predstavnici su dali izjave predstavnicima medija. Tokom ______ dana pregovora nije došlo do značajnih odstupanja različitih pozicija stranačkih lidera koji učestvuju u pregovorima, ________________, _____________, i ___________________; dok __________________ nije bio prisutan zbog ____________________.

Iako nisu bili pozvani na pregovore niti na večeru, predstavnici građanskog društva su pozvani na 45-minutni okrugli sto u hotelu __________________. _________________, poznati aktivista, rekao je da su pregovori demonstracija i dokaz ____________________ i ____________________. ________________ iz nevladine organizacije ___________________ izjavio je da je ___________________ neophodan uslov da bi došlo do pomaka u reformi.

_________________ iz stranke ___________, naveo je da je vrijeme da se ukinu _______________. ________________ je tokom svoje posjete iz susjedne ________________, naglasio kontinuiranu posvećenost te zemlje regionalnoj saradnji te iznio inicijativu za donošenje  Sporazuma o  saradnji s ambasadorom ____________________ u vrijednosti od  __________ Eura.

____________________, politički analitičar iz _________________, s dugogodišnjim iskustvom u regiji, navela je da je neuspjeh obilježio formalne sastanke _______________ tokom proteklih _______ godina i da nije bilo moguće doći do dogovora čelnika, navodeći da je prijeko potrebno uvesti ____________________ i __________________.

Glasnogovornik _________________ je potvrdio da će izbori ____________________ biti održani; dok je_________________ iz _______________ambasade medijima iznio uvjerenje da će ovi izbori biti najvažniji još od ____________________.

01 Comment

Comments are closed.